Commerciele Club Ooststellingwerf
Commerciele Club Ooststellingwerf
 

Kort zet in op groen gas

Op initiatief van Ale Kort, eigenaar van de bedrijven Taxi Kort en Auto Kort, is er vorig jaar in Oosterwolde een groengas pomp geplaatst.

De ondernemer was in 2012 betrokken bij het eerste Koploperproject van de gemeente. 'Ik span mij als persoon en bedrijf graag in voor een prettige leefomgeving', verklaart Kort zijn deelname. 'We gebruiken op dit moment meer van de aarde dan dat ze zichzelf kan herstellen. Niet toekomstbestendig dus en daar moeten we wat aan doen.'

 

Ale Kort groengas tanken

Omdat zijn wagenpark toch 'met afstand' de grootste belasting vormt voor onze omgeving, zag Kort een oplossing in groen gas. Probleem was echter dat het dichtstbijzijnde vulpunt in Heerenveen gevestigd was. Je kunt je auto's dan wel op groen gas laten rijden, maar als er telkens in Heerenveen getankt moet worden, heeft het geen zin. 'Ik ben met de gemeente in gesprek gegaan. Samen met OrangeGas zijn we tot een oplossing gekomen.' Bij Auto Kort aan de Venekoterweg is een groengas pomp gerealiseerd.

Kort won het eerste Koploperproject. De manier waarop hij met medewerkers, collega's, klanten en andere partijen omgaat, werd zeer gewaardeerd. 'De manier waarop je met elkaar omgaat, is erg belangrijk. Als we dat hoe dan ook en in alle gevallen doen met respect voor elkaar, met een positieve insteek naar elkaar en vanuit vertrouwen in elkaar, dan ben ik er van overtuigd dat we verder niets meer hoeven te regelen en bedenken voor een duurzamere samenleving. Dan komt dat spontaan en vanuit de mensen zelf. Dat is toch het allermooiste?'

Van de groengas pomp in Oosterwolde wordt inmiddels goed gebruik gemaakt. Kort heeft zelf nu een auto op biogas rijden en ook de gemeente heeft drie auto's op groengas. Verder zijn o.a. de Provinsje Fryslân en Omrin vaste klanten bij de tanklocatie.

Binnenkort hoopt de ondernemer zelf nog veel meer gebruik te gaan maken van groengas. Het innovatieve idee hierachter is 'dual fuel'. Dit is een menging van diesel met autogas. Bestaande dieselmotoren kunnen namelijk worden aangepast voor een verbranding van diesel samen met groengas. Hiermee wordt de CO2 uitstoot verminderd met ca. 50% en de uitstoot van roetdeeltjes zelfs met gemiddeld 80%. Een dergelijke aanpassing vergt een investering van een kleine € 3.000,00. Maar met een besparing op de brandstofkosten van een aantal centen per kilometer is dit ook economisch zeker verantwoord, legt de ondernemer enthousiast uit.

'Binnen nu en een paar maanden hoop ik een aantal auto's te hebben omgebouwd.' Als de auto's straks aan de verwachtingen voldoen, wordt ook de rest van het wagenpark aangepast. Niet alleen voor Kort is dit een mooie manier om milieuvriendelijker en goedkoper te rijden, ook voor andere bedrijven en particulieren is 'dual fuel' volgens de ondernemer een interessante optie. Belangstellenden kunnen gerust vrijblijvend langskomen voor meer informatie.