Commerciele Club Ooststellingwerf
Commerciele Club Ooststellingwerf
 

Bezoek Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden met CCO, CCW en OKO

Met ruim 60 leden van de Ondernemerskring Opsterland, de Commerciële Club Weststellingwerf en de Commerciële Club Ooststellingwerf hebben we woensdagmiddag 10 oktober een bezoek gebracht aan de Culturele Hoofdstad Leeuwarden.

Tekst en foto's: InVo media - Henk Vondeling

Wybe Iedema neemt CCO voorzittershamer over van Ale Kort

Bestuurswissel Commerciële Club Ooststellingwerf telt drie nieuwe leden

Elsloo – Wybe Iedema heeft maandagavond binnen het bestuur van de Commerciële Club Ooststellingwerf (CCO) de voorzittershamer overgenomen van Ale Kort. De laatstgenoemde zat twaalf jaar in het bestuur, waarvan drie jaar als voorzitter.

Boonstra Transport behaalt TAPA TSR 1 certificering

Sinds 4 januari is Boonstra Transport uit het Friese Haulerwijk TAPA TSR1 gecertificeerd. Met deze certificering is Boonstra de enige vervoerder in Noord-Nederland die aan deze strenge internationale eisen voor beveiligd vervoer voldoet.

Nieuwjaarsbijeenkomst 2018

Zaterdag 6 januari hadden we onze jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst bij restaurant De Lindehoeve in Appelscha.

Het was een goedbezochte en vooral een prettige en gezellige middag en avond. De voorzitter schetste dat we momenteel middenin een aantal grote transities zitten waarbij de huidige maatschappelijke en economische verhoudingen radicaal zullen wijzigen.

Vijftien deelnemers van start met ‘Energie voor MKB Ooststellingwerf’

‘Energie voor MKB Ooststellingwerf’ ging gister van start in de raadzaal van het gemeentehuis. Vijftien bedrijven gaan zich het komende jaar bezig houden met duurzaam ondernemen, met als einddoel energieneutraal te worden. De ondernemers maakten tijdens de aftrap kennis met elkaar en met ‘hun’ energie adviseur, die hen de komende maanden gaat begeleiden. Het project is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Ooststellingwerf en Stichting Duurzaam Ooststellingwerf (DO!) en wordt ondersteund door de provincie Fryslân.

Beleving en samenwerking

Appelscha regio 3.0

Het is koud. Ik loop langzaam met behulp van het licht van een zaklantaarn de heuvel van de Bosberg op. Boven op de zandberg staat de nieuwe Bosbergtoren, voorheen de Belvedère van Appelscha. Een prachtig bouwsel van staal dat doet denken aan een boom en mooi opgaat in het landschap. Met mijn kaartje open ik de toegang en stap in de lift die me in een wip naar boven brengt.

Er gaat een nieuwe wereld voor me open: een prachtig uitzicht, al is het donker en gloort er nog licht aan de horizon van de zon die een half uur geleden is ondergegaan. Je kunt de lichten van Assen, Drachten en Groningen zien. Het bos onder me is donker. Ik loop over de glazen uitsteeksels en beleef de ruimte om me heen. Wat zal het geweldig zijn om dit ook in het licht te ervaren. Ik kom zeker terug!

Appelscha Bosbergtoren

Uitstel werking Wet DBA tot 2018

“Laat u geen pepernoten in de ogen strooien”

Op 18 november jl. heeft het kabinet besloten om de werking van de Wet DBA uit te stellen. Wat betekent dit nu eigenlijk?

JB Besturingstechniek opent derde vestiging

Naast de vestigingen in Oosterwolde en Oldenzaal heeft JB Besturingstechniek per 1 november een derde vestiging geopend aan de Zeefbaan 20E te Winschoten.

Thema avond Samenwerking onderwijs - bedrijfsleven

De ondernemersbijeenkomst ‘samenwerking onderwijs en bedrijfsleven’ van 7 oktober jongstleden werd door ruim negentig ondernemers en onderwijsvertegenwoordigers bezocht.

Tijdens de bijeenkomst ging zowel onderwijs als bedrijfsleven in op de manier waarop samenwerking mogelijk is, wat de wensen hierin zijn en welke ervaringen al zijn opgedaan.

Annemarie van Gaal geeft tips aan ondernemers uit Zuidoost Friesland

Wolvega - Voor de eerste mal werd op maandagavond een gezamenlijke bijeenkomst gehouden voor de leden van de Commerciële Club Weststellingwerf (CCW), Commerciële Club Ooststellingwerf (CCO) en de Ondernemerskring Opsterland (OKO) in Victoria Park Wolvega.

Michiel Kranendonk, voorzitter van CCW, vindt het belangrijk om elkaar in deze regio beter te leren kennen en vooral versterken. Er waren ruim 140 ondernemers uit de drie gemeenten aanwezig.

Startmanifestatie DO! daverend succes onder geheel Ooststellingwerf

Oosterwolde, 11 oktober 2016 – Op 10 oktober heeft de kersverse Stichting DO! haar daadkracht bewezen met de startmanifestatie op de dag van de Duurzaamheid.

MANIFESTATIE DO 2

Op de dag van de duurzaamheid was het druk in Oosterwolde. In het voormalige Rabobankgebouw aan de Veengang 1 (hoek Venekoterweg) werd de Startmanifestatie van de Stichting DO! georganiseerd. Voorafgaande aan het evenement was het spannend, spannend omdat DO! geen idee had hoe het zou leven in de gemeente Ooststellingwerf en hoeveel belangstelling ze mochten verwachten.

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente

Op maandag 26 september heeft Mark de Gruijter namens de OWO gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland een presentatie gegeven over het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeenten.

Tijdens de bijeenkomst is uitleg gegeven over hoe ondernemers en de gemeente samen kunnen werken aan het optimaliseren van de samenwerking.

Van de VAR naar de VUR – eindelijk dé oplossing voor ZZP-ers

HEERENVEEN - Recent is de VAR, verklaring arbeidsrelatie, afgeschaft door de belastingdienst. Dit heeft met name voor ZZP-ers enorme gevolgen. Opdrachtgevers konden voorheen vertrouwen ontlenen aan de VAR en waren daarmee verschoond van het betalen van loonbelasting en/of sociale premies als een ZZP-er werd ingehuurd. Door het verdwijnen van de VAR is deze zekerheid komen te vervallen voor opdrachtgevers en is men dus ook een stuk terughoudender geworden om ZZP-ers in te huren.

Is er leven na het verdwijnen van de VAR?

De VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) is verdwenen en nu worstelt economisch Nederland met de overeenkomst tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer.

ECOstyle B.V. is verhuisd naar het Ecomunitypark in Oosterwolde

Op 15 januari jl. is de verhuizing van ECOstyle B.V. naar het Ecomunitypark in Oosterwolde afgerond. In een eerder stadium werd het nieuwe magazijn al in gebruik genomen, nu ook het kantoorgebouw en is de overstap compleet.

ECOstyle groeide in Appelscha uit haar jasje en is dan ook erg blij met deze stap. Niet alleen wat betreft de toename van beschikbare ruimte, maar ook de omgeving en de gebouwen zijn inspirerend en van toegevoegde waarde op het gebied van duurzaam ondernemen. Het unieke werklandschap ‘Ecomunitypark’ is ontstaan vanuit de toekomstvisie van Anne Jan Zwart; bij velen bekend als één van de eigenaren van ECOstyle Group. ECOstyle heeft zich als eerste organisatie op het Ecomunitypark gevestigd.

De VAR verdwijnt nu echt per 1 mei 2016

De VAR ( Verklaring Arbeidsrelatie) verdwijnt in 2016 en wordt vervangen door een specifieke overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Nu echt aan de slag!

Nieuwbouw en verduurzaming bij Boonstra Transport.

Boonstra Transport in Haulerwijk heeft de nieuwbouw van een nieuw warehouse aanbesteed. Het betreft een uitbreiding van de huidige (5.500 m2) met 1.250 m2 zodat het totaal van de aaneen gesloten hallen op 6.750 m2 komt.

Jeep Dijkstra na 12 jaar gestopt als voorzitter

Hij was onder andere betrokken bij de realisatie van de verdubbeling van de N381, de invoering van de reclamebelasting, de ontwikkeling van het Centrumplan Oosterwolde en de collectieve beveiliging van bedrijventerrein Venekoten. Jeep Dijkstra droeg tijdens de Algemene Ledenvergadering 2016 het stokje over aan Ale Kort.

Gerard Kremer te gast

Gastspreker tijdens de bijeenkomst van de CCO op 26 oktober jl was Gerard Kremer, de nieuwe voorzitter van MKB Noord.
Dhr. Kremer maakte onder andere de vaker gebruikte vergelijking tussen ondernemen en topsport.

Boonstra Transport BV loopt wereldwijd voorop

Eerste 44 Tons elektrische vrachtwagen gaat rijden in stad Groningen

Op 23-10-2015 kondigden wij de aanschaf aan van een unieke elektrische vrachtwagen. Deze zouden wij in eerste instantie op 23-04-2016 presenteren. In verband met leveringsproblemen is deze presentatie uitgesteld naar aanvankelijk 15-10-2016. In de afgelopen weken is gebleken dat onze leverancier niet tijdig aan de door ons gestelde leveringsovereenkomst kan voldoen waarop deze overeenkomst met wederzijds goedvinden is ontbonden.

Inmiddels hebben wij een nieuwe leverancier gevonden, die een bestaand concept heeft. Dit concept is modulair en kan op basis van de vereiste inzet aangepast worden. Voor de inzet van Boonstra Transport (trekker met 44 ton treingewicht) is een dergelijk voertuig nog niet gebouwd en derhalve kunnen we nog steeds spreken van een primeur.

Uitbreiding kaasgroothandel Eisenga

Kaasgroothandel Eisenga Kaas is vrijdag 4 september begonnen met de uitbreiding van het pand, gevestigd aan het industrieterrein Venekoten in Oosterwolde.

Het familiebedrijf, dat dit jaar zijn 117e verjaardag viert, is de laatste jaren onder leiding van de vijfde generatie Henk en Ruud Eisenga gestaag gegroeid en toe aan een groter onderkomen.

Bezoek Ecomunitybox 28 september 2015

Op maandag 28 september vond de 1ste ledenbijeenkomst van het CCO na de zomer plaats. Deze avond stond in het teken van ‘Samenwerken aan innovatie’. Op Ecomunitypark in de Ecomunitybox werden de leden door Anne Jan Zwart op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen die zich op Ecomunitypark voordoen.

'Belangrijk dat we bewust met het milieu omgaan'

Zorggroep Liante onderzoekt inzet biomassa

Bij Zorggroep Liante staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel. Om daar beleidsmatig een goede invulling aan te geven is het bureau Zienergie ingeschakeld. 'Samen wordt bekeken welke punten onze aandacht nodig hebben', aldus Joop Jonkman, directeur van Zorggroep Liante.

Kort zet in op groen gas

Op initiatief van Ale Kort, eigenaar van de bedrijven Taxi Kort en Auto Kort, is er vorig jaar in Oosterwolde een groengas pomp geplaatst.

De ondernemer was in 2012 betrokken bij het eerste Koploperproject van de gemeente. 'Ik span mij als persoon en bedrijf graag in voor een prettige leefomgeving', verklaart Kort zijn deelname. 'We gebruiken op dit moment meer van de aarde dan dat ze zichzelf kan herstellen. Niet toekomstbestendig dus en daar moeten we wat aan doen.'

Ecomunitypark: het is zover. Uniek duurzaam werklandschap voor bedrijven

Waar vorig jaar nog groene weilanden waren is nu gestart met de realisatie van het Ecomunitypark, het 'duurzame werklandschap van de toekomst'. Met het slaan van de eerste paal van ECOstyle BV en de opening van de 'Ecomunitybox' door Gedeputeerde Economische zaken Hans Konst, van de Provincie Fryslân, is op 4 maart de start van het park officieel gemarkeerd. Tien jaar lang hebben verschillende partijen, waaronder de noordelijke kennisinstellingen, de gemeente en de provincie, in Noord-Nederland intensief samengewerkt aan de voorbereidingen van dit werklandschap.

Zorggroep Liante prolongeert gouden keurmerk

Zorggroep Liante heeft haar gouden PREZO keurmerk voor alle locaties verlengd. De organisatie onderging audits ten behoeve van het PREZO keurmerk voor de intramurale ouderenzorg en thuiszorg.

Heide Alemans interactief bezig met de CCO leden

Heidi Alemans stuntMaandag 14 april 2014 was Heidi Alemans gastspreker bij de CCO. Heidi is ex topturnster, stuntvrouw en personal en lifestyletrainer. In een even inspirerende als interactieve bijeenkomst vertelde ze hoe ondernemers het beste uit zichzelf en uit medewerkers kunnen halen.

Online deponeren bij de Kamer van Koophandel

Ondernemers met een bv in de kleine bedrijfsklasse kunnen voortaan zelf hun jaarrekening deponeren via 'Zelf deponeren jaarrekening' op de website van de Kamer van Koophandel. Om toegang te krijgen tot deze online service kunnen ondernemers gebruik maken van hun toegangscode voor www.kvk.nl, of eHerkenning.

Meer informatie over de nieuwe wijze van deponeren vindt u op www.kvk.nl/zelfdeponeren en op www.kvk.nl/sbr.

Zonnepanelen nu goedkoper voor particulieren

(Bespaar 21% btw bij de aanschaf van zonnepanelen)

De BTW, ofwel omzetbelasting, is een belasting die niet echt tot de verbeelding spreekt. De BTW is een belasting op consumptie. Door een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie betreffende is investeren in zonnepanelen uitermate interessant voor particulieren geworden omdat aan de ene kant de BTW op de zonnepanelen aftrekbaar is en er aan de andere kant geen heffing tegenover staat.

Enquête - Economische Toekomstvisie Ooststellingwerf 2014-2018

Op 19 maart 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De Commerciële Club Ooststellingwerf (CCO) grijpt deze gelegenheid aan om, in de vorm van een uit te brengen "Economische Toekomstvisie Ooststellingwerf 2014 - 2018", de stem van ondernemend Ooststellingwerf te laten horen in aanloop naar de collegeonderhandelingen. Daartoe willen we graag goed in kaart brengen wat er zoal leeft in Ooststellingwerf – en wie kan dat beter vertellen dan ondernemers zelf?

Iedereen wint met mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

Elk bedrijf heeft met mantelzorg te maken. Eén op de acht werknemers is mantelzorger en combineert dit met een baan. Wij vragen bij bedrijven aandacht voor het thema mantelzorg.

Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid levert een win-win situatie voor werkgever en medewerker. Aandacht, begrip en ruimte voor (maatwerk) oplossingen van de werkgever, dragen bij aan de werk privé balans van de werkende mantelzorger. Zo blijven mantelzorgers gezond, vitaal en productief en gaan zij met plezier naar hun werk. Een win-win dus voor iedereen.

Geslaagde bijeenkomst met Arko van Brakel

Op maandag 28 oktober ontving de CCO Arko van Brakel als spreker. In zijn presentatie vertelde hij dat de crisis niet bestaat, maar dat dit een stormachtige overgang is naar de nieuwe werkelijkheid. De economie transformeert naar een WEconomy!

Fair Trade logoDe Vrije Vogel en Personenvervoer Kort
ontvangen Fair Trade certificaat

Donderdag 24 oktober hebben Groepsaccommodatie De Vrije Vogel en Personenvervoer Kort uit handen van de Gemeente Ooststellingwerf het certificaat Fair Trade Bedrijf ontvangen.

Tweede inspraakavond ontwerp Masterplan Oosterwolde

30 oktober 2013

De Commerciële Club Ooststellingwerf voelt zich nauw betrokken bij het masterplan Centrum-Venekoten. Het plan raakt veel van onze leden. Daarom roepen wij u op gebruik te maken van deze inspraakbijeenkomsten.

Op 30 oktober organiseert de gemeente de tweede en laatste inspraakbijeenkomst over het ontwerp Masterplan Oosterwolde Centrum – Venekoten Noord. Het plan ligt ter inzage en we roepen iedereen op om met ons mee te denken én te praten over Oosterwolde. De bijeenkomst start om 19.30 uur in hotel De Zon te Oosterwolde. Iedereen is van harte welkom!

Koploper logoTaxi Kort wint Koplopersproject

9 oktober 2013

Duurzaamheid is belangrijk voor ondernemers in Ooststellingwerf.

Dat bleek woensdagavond uit de opkomst en het enthousiame tijdens 'Ooststellingwerf draait door'. Tijdens deze talkshow presenteerden de huidige vijf Koplopers hun resultaten en stelden de nieuwe Koplopers zich voor.

Inspraak Centrum-Venekoten

7 oktober 2013

De Commerciële Club Ooststellingwerf voelt zich nauw betrokken bij het masterplan Centrum-Venekoten. Het plan raakt veel van onze leden. Daarom roepen wij u op gebruik te maken van deze inspraakbijeenkomsten.

7 oktober is de eerste inspraakbijeenkomst over het ontwerp Masterplan Oosterwolde Centrum – Venekoten Noord in het gemeentehuis.

Structuurvisie Ecomunitypark ligt ter inzage

donderdag 23 augustus

De structuurvisie voor het Ecomunitypark ligt tot en met 7 september ter inzage bij de informatiebalie van het gemeentehuis.

Het Ecomunitypark is een bijzonder initiatief en omvat de uiteindelijke realisatie van een uniek, divers en volledig duurzaam werklandschap voor bedrijven. De structuurvisie is een ruimtelijk voorwaardescheppend document voor alle nieuwe initiatieven die straks in dit unieke werklandschap gerealiseerd worden.

Jonge Poerink eindelijk tegen de vlakte

donderdag 23 augustus

Oosterwolde - In oktober begint de gemeente waarschijnlijk met de sloop van het verpauperde fabrieksgebouw Jonge Poerink aan de Houtwal in Oosterwolde.

De onderhandelingen met eigenaar Fryslân-projecten zijn nog niet afgerond, maar wethouder Sierd de Boer is optimistisch. 'In principe is een akkoord bereikt.' 'Dit moet het startsein worden van de revitalisering van Venekoten-Noord en het centrum', zegt De Boer. Daarmee krijgt de sloop van het gebouw ook iets symbolisch. De Boer noemt het zelfs 'de basis van ons plan'.

Een project is pas een project, zodra iemand er een slapeloze nacht van heeft

De Commerciële Club Ooststellingwerf is, in het weekend van 20-22 april, in het kader van Publiek Private Samenwerking (PPS) met haar leden op studiereis naar de Floriade en Salzburg geweest. Samen met een brede afvaardiging van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Ooststellingwerf, de Kamer van Koophandel en MKB-Noord is er enorm veel kennis vergaard, zijn contacten gelegd en ideeën uitgewisseld.

 

Contact

Commerciële Club Ooststellingwerf
p/a Venekoterweg 5
8431 HG Oosterwolde